Service

Secties

Doelgroepen

Actueel

Rindert Kromhout en Mal Peet winnen Gouden Lijst

Zaterdag 17 september zijn in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) tijdens de derde Middag van het Kinderboek de winnaars van de nieuwe jeugdboekenprijs, de Gouden Lijst, in de leeftijd 12 tot 15 jaar bekendgemaakt.

De winnaars zijn Soldaten huilen niet van Rindert Kromhout, in de categorie oorspronkelijk Nederlandstalig boeken, en Tamar van Mal Peet in de categorie vertaalde boeken. Beiden ontvingen de prijs uit handen van juryvoorzitter Gerlien van Dalen. Met deze nieuwe prijs wordt het gat gedicht tussen de Gouden Griffel (tot twaalf jaar) en de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs (vanaf vijftien jaar). De prijs wordt toegekend door de Stichting CPNB, op voordracht van de Griffeljury.


Mal Peet (links) en Rindert Kromhout (foto: Gerlinde de Geus

Naast de Gouden Griffel, de prijs voor het best geschreven kinderboek voor de leeftijdscategorie 6 tot 12 jaar, is er dit jaar voor het eerst weer een prijs voor jeugdboeken in de leeftijd 12 tot 15 jaar. Dit op uitdrukkelijk verzoek van de Griffeljury, die veel mooie boeken onder ogen kreeg die ze graag willen bekronen, maar niet geschikt zijn voor kinderen onder de twaalf jaar.

Rindert Kromhout (Rotterdam,1958) is sinds 1982 schrijver van beroep. In 2002 maakte hij het Kinderboekenweekgeschenk Boris en het woeste water en won vele prijzen (o.a. Vlag en Wimpel, Zilveren Griffel, Prijs van de Nederlandse Kinderjury). Kromhout schrijft boeken voor alle leeftijden. Voor de kleintjes zijn er de boeken over Kleine Ezel (met Annemarie van Haeringen) en voor kleuters gaan zijn voorleesboeken over Meester Max en de Minimonsters. Soldaten huilen niet is een van zijn boeken voor de 12+ generatie.
 
Mal Peet (Norfolk,1947) is een Engelstalige auteur. Na een studie English and American Studies aan de universiteit van Warwick gaf hij even les maar stopte daar snel mee. Na een aantal baantjes besloot hij schrijver te worden. Samen met zijn vrouw Elspeth Graham schreef en illustreerde hij vele boeken voor jonge kinderen, maar ook romans. Met Tamar won hij in 2005 de Carnegie Medal. 

Download het juryrapport (pdf, 243 kB)

Recente berichten

Alle berichten

Zoek in berichten

Inloggen

Vanaf nu logt u in met uw e-mailadres in plaats van uw klantnummer. Uw wachtwoord is ongewijzigd.
Problemen met inloggen? Neem contact op met
klantenservice@cpnb.nl (telefoon: 020 6263436).inloggegevens vergeten

N.B. inloggegevens niet opslaan op een computer als deze voor publiek toegankelijk is.